[QA] Huurwoningen in de grote steden

Vind maar eens een huurwoning

Het aanbod van huurwoningen in de grote steden is een veelbesproken onderwerp. Al jaren zijn er discussies gaande over het te kleine aanbod van 'betaalbare' huurwoningen in middelgrote en grote steden. Een groot deel van de markt is in handen van particuliere verhuurders en de woningcorporaties lijken niet al te veel heil te zien in bouwen van huurwoningen in het lagere prijssegment. Wanneer je de koopprijzen van woningen in de Randstad bekijkt dan is het begrijpelijk dat veel gezinnen en jongvolwassenen gaan huren. De prijzen zorgen er voor dat kopen niet voor iedereen is weggelegd. De wet van vraag en aanbod drijft de prijzen op zowel de huur- als de koopmarkt op. Is er nog wel iets te huur binnen jouw budget?  


Mijn situatie

Ik prijs mezelf gelukkig door tientallen jaren geleden al iets te hebben gekocht in Amsterdam. Vervolgens heb ik mijn appartement in het centrum van Amsterdam met een belachelijk hoge winst verkocht en heb ik er twee appartementen in Brussel voor teruggekocht. Eén om zelf in te wonen en één om te verhuren en extra inkomsten mee te creëren. Dus ondanks dat ik wist hoe slecht het gesteld is met de huizenmarkt in Amsterdam, ook ik heb er helaas aan bijgedragen. In Brussel heb ik nu mijn werk, mijn collega's, een handje vol vrienden en als de heimwee toeslaat dan ben ik na minder dan drie uren rijden weer in hartje Amsterdam. Hoe de toekomst er uit zal gaan zien is een heel ander verhaal. We weten bijvoorbeeld nu al dat wanneer wij met pensioen gaan, wij sowieso weer terug willen keren naar Amsterdam. Of wij het ons dan kunnen permitteren iets te kopen of zelfs de huren is dan nog maar de vraag.


Onbegrip

Er blijkt uit de maatschappelijke discussies dat er een te kort is aan huurwoningen in de categorie €650,00 tot pak 'm beet €1.200 per maand. In het luxere en (nog) duurdere segment lijken de particuliere verhuurders in combinatie met de woningcorporaties de markt nog redelijk te kunnen bedienen. Ondertussen staan er in veel steden enorme kantoorgebouwen leeg terwijl er 200 meter verderop een nieuw kantoorgebouw uit de grond wordt gestampt. Kunnen deze kantoorgebouwen niet worden omgebouwd tot 'betaalbare' appartementen? Of is dit voor ontwikkelaars en woningcoöperaties financieel niet interessant genoeg? Hoe dan ook. Het moge duidelijk zijn dat de huidige situatie tot veel onbegrip leidt. Niet alleen voor mensen die op zoek zijn naar huurwoningen, maar ook voor de kopers voor wie het kopen financieel vaak niet meer haalbaar is.

Voor degenen die zich niet laten kennen, deel ik hier een link naar Truefip BV (Flickmyhouse) voor huurwoningen in Amsterdam.

Delen