Makelaardij

Bij het horen van het woord "makelaardij", denken mensen vaak dat zij alleen woningen verkopen, maar dat is slechts een klein onderdeel van wat zij doen. De werkzaamheden die een makelaar doet, zijn erg veelzijdig.  

Woning verkopen

Als jij jouw woning wilt gaan verkopen, dan kan je dit uiteraard zelf doen, maar hier komt veel bij kijken. Veel mensen beseffen vooraf niet wat dit allemaal inhoudt. Het is handiger om een makelaar in de arm te nemen. Mensen die bij een makelaardij als Ruitenbeek en Simons Makelaars werken, weten precies wat er allemaal geregeld moet worden. Zij zijn hier tenslotte voor opgeleid. Er zijn uiteraard wel kosten verbonden aan de diensten van een makelaar, maar zij ontzorgen jou flink, dus deze kosten zijn het zeker waard. Bij veel makelaars is het ook nog mogelijk om te onderhandelen over deze kosten. Je kunt bijvoorbeeld een vast bedrag afspreken, maar je kunt er ook voor kiezen om een bepaald percentage van de verkoopprijs als tarief te hanteren. Als jij besloten hebt dat een makelaar jouw woning mag gaan verkopen, dan zullen er foto's van jouw woning gemaakt worden. De makelaar stelt een brochure op en zal de foto's met bijbehorende informatie op internet zetten. Zodra er een bezichtiging gepland is, gaat de makelaar met deze mensen jouw woning bekijken. Ook zal hij eventuele onderhandelingen over de prijs voor jou doen. (uiteraard overlegt hij steeds met jou) Als er een prijs overeen gekomen is, zal de makelaar zorgen dat de (ver)koopovereenkomst opgesteld wordt. Ook zorgt hij er voor dat alle documenten naar de notaris gaan. Op de dag van de overdracht, zal de makelaar nogmaals met jou en de kopers door de woning lopen.   

Woning kopen

Als jij op zoek bent naar een woning, maar geen geschikte woning kunt vinden, dan kan je een aankoopmakelaar in de arm nemen. Makelaars weten het vaak al erg snel wanneer er een nieuwe woning op de markt komt. Wellicht is dit jouw droomhuis wel. De makelaar zal jou hier dan op attenderen. Als je het fijn vindt, gaat de makelaar met jou mee om de woning te bezichtigen. Hij kan dan direct kijken of de woning in goede staat is en of de vraagprijs reëel is. Hij kan eventuele prijsonderhandelingen met de verkopende makelaar doen voor jou.   

Taxatierapport

Naast het kopen en verkopen van woningen, taxeert een makelaar ook veel woningen. Mocht jij bijvoorbeeld jouw hypotheek willen verhogen, dan gaat dat niet zo maar. De bank wil uiteraard zien dat jouw woning dat geld ook waard is. Hiervoor heb je een taxatierapport nodig. Een makelaar kan dit rapport voor jou opstellen. De werkzaamheden van een makelaar zijn dus erg divers. Hij kan jou vast ook heel goed van dienst zijn. Veel geluk met de aankoop of verkoop van jouw woning.

Delen