Huis taxeren: hoe en waarom

Bij het taxeren van een huis wordt de waarde ervan bepaald. De meest voorkomende reden voor een taxatie is het afsluiten van een hypotheek. Maar ook als u uw huis onlangs hebt verbouwd en het verzekerde bedrag van uw opstalverzekering wilt verhogen, een huis hebt geërfd, bezwaar wilt maken tegen de WOZ, of als er binnenkort bouwwerkzaamheden vlakbij uw woning zullen plaatsvinden, kan het nodig zijn om een taxateur in de arm te nemen. Hieronder leest u wat er allemaal komt kijken bij het taxeren van een huis. 

Wie de taxatie uitvoert   

De taxatie van een huis wordt uitgevoerd door een gecertificeerd taxateur, meestal een makelaar van bijvoorbeeld Kraak & Donker Makelaardij. De taxateur heeft kennis van de lokale markt, zodat hij of zij tot de juiste waardebepaling kan komen. Bij de verkoop van een huis vindt de taxatie plaats op het moment dat de koper en verkoper overeenstemming hebben bereikt over de prijs. Een derde objectieve partij (dus niet de aankoop- of verkoopmakelaar) zal in dat geval het huis taxeren. Bij de waardebepaling maken taxateurs gebruik van dezelfde norm: NEN2580. Voor een taxatie heeft een taxateur het eigendomsbewijs en kadastrale gegevens nodig en (indien daarvan sprake is) ook de akte van erfpacht. De bouwtekening of een plattegrond zijn eveneens welkom: hoe meer informatie u over uw woning geeft, des te nauwkeuriger kan de taxateur uw huis taxeren.   

Verschillende taxatiewaardes   

De taxateur zal met u bespreken wat het doel van de taxatie is. Er zijn namelijk drie verschillende taxatiewaardes. Het doel van een taxatie is meestal het bepalen van de marktwaarde. De marktwaarde is het bedrag waarvoor een huis op de markt verkocht kan worden. De executiewaarde is de waarde die de woning in het slechtste geval heeft: het bedrag dat een huis bij een gedwongen verkoop zal opleveren. De herbouwwaarde hebt u nodig als u een opstalverzekering wilt afsluiten: het is de waarde die een gelijksoortig nieuw te bouwen huis zou hebben.   

Hoe de waarde wordt bepaald   

De waarde van een woning wordt bepaald door vele factoren: het type woning (appartement, rijtjeshuis, vrijstaande woning), het woonoppervlakte, de indeling, bouwjaar, de locatie van het huis, de voorzieningen die in de buurt zijn, de staat van onderhoud, energiezuinigheid, het bestemmingsplan, de constructie en kwaliteit van materialen, rechten en plichten zoals erfpacht en de huidige marktsituatie. De taxateur legt de bevindingen van de taxatie vast in een taxatierapport. Er valt hierbij onderscheid te maken tussen een gevalideerde taxatie (die altijd nodig is voor een hypotheekaanvraag) en een ongevalideerde taxatie (bijvoorbeeld voor de afhandeling van een nalatenschap). De kosten voor het taxeren van een huis liggen tussen de 350 en 650 euro.

Delen